Diskuze o dezinformacích na Prix Bohemia Radio zaplnila sál

V pondělí odstartoval festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2017 v Olomouci. Součástí programu prvního dne byla i panelová diskuze o dezinformacích. Plný sál posluchačů svědčil o důležitosti tohoto tématu v dnešní době.

Diskuzi na téma Falešné zprávy – dezinformace, lži a propaganda vedl Jiří Hošek z Českého rozhlasu. Pozvání přijali Erik Best z listu The Fleet Sheet, Emily Thompson z Radio Free Europe, Gunter Neumann z německého rádia MDR, Todd Nesbitt z University of New York in Prague a Petr Orság z Univerzity Palackého.

Dvouhodinová diskuze začala tématem migrační krize, která přispěla ke vzniku mnoha falešných zpráv. Odborníci se shodli na faktu, že většina médií má problém vyhnout se emocím při tématu uprchlické krize.

Emoce způsobují i další problém, a to stále silnější roli alternativních zdrojů informací. „Zcela objektivní pravda uspokojí jen malou část publika. Právě proto ta média, která já osobně považuji za nejlepší, dnes nejvíce přicházejí o čtenáře,“ řekl k tomuto tématu Erik Best.

Jedním z dalších zdrojů informací bývají i sociální sítě, především Facebook. „Sociální sítě nejsou tradiční mediální organizace, přesto jejich funkci nahrazují. Spousta lidí si ale neuvědomuje, že tyto platformy informace pouze šíří a nezaručují pravdivost,“ připomněl Petr Orság.

Orság zmínil i problém mediální gramotnosti, která stále není u většiny lidí dostatečná. „Povědomí populace o tom, jak média fungují, je dlouhodobě velmi nízké,“ dodal. „Už na školách by se měli studenti učit o tom, jak mediální svět funguje a jak se v něm orientovat,“ vyjádřil se o dezinformacích také Gunter Neumann.

Do diskuze se zapojili také posluchači svými dotazy. Nakonec ani dohodnutý čas nestačil na úplné vyčerpání tématu.

Festival trvá od pondělí do čtvrtka a součástí jsou i živé vstupy z některých bodů programu.

Přidat komentář